Astfel că, pe lângă dificultatea lucrării, trebuie rezolvate şi problemele de relaţionare care pot să apară în cadrul grupului. Lucrul în echipă trebuie să fie o permanentă armonizare între interesul propriu şi interesul de grup.
Este deci de la sine înţeles că, pentru a avea succes, este foarte important ca relaţia între membrii echipei să fie una bună, pentru că ei trebuie să comunice şi să interacţioneze eficient. Pentru a forma o echipă primul pas ar fi să vă uniţi, să formaţi un grup, apoi colaborând unii cu ceilalţi începeţi să progresaţi iar după câtva timp uşor, uşor vă veţi da seama că de fapt lucraţi împreună, iar asta înseamnă victorie.
Cum să alegem membrii echipei?
Pentru a forma o echipă mai întâi trebuie să-ţi alegi colegii:
Nu este necesar să-i alegi pe prietenii tăi cei mai buni. Încearcă să îi alegi pe cei care lucrează, care îşi dau interesul şi sunt atenţi la toate detaliile. Contează ca ei să fie harnici, să vă ajutaţi între voi, să comunicaţi şi să vă ascultaţi unii pe ceilalţi. Luând lucrurile în serios şi cu calm veţi reuşi să elaboraţi lucrarea. Evită-i pe certăreţi, pe cei încăpăţânaţi şi lipsiţi de tact, oricat de buni şi talentaţi ar fi.
După ce s-a format grupul, trebuie să faceţi o întâlnire preliminară, unde toţi să fie prezenţi, deoarece acum se discută tema lucrării şi se va stabili pentru fiecare ce va avea de făcut.
Vor fi discutate câteva reguli pe care toţi membrii trebuie să le respecte:
• stabilirea locului unde se va elabora proiectul,
• frecvenţa întâlnirilor (în fiecare zi, de două ori pe săptămână, etc.),
• alegerea unui coordonator (cel care va lua deciziile), etc.
Apoi se determină sarcina de lucru a fiecărui membru al echipei.
O mare importanţă o are planificarea timpului pe care îl aveţi la dispoziţie până la prezentarea lucrării. Este bine să vă propuneţi câteva etape, de exemplu:
• În prima săptămână: căutarea de informaţii;
• În săptămâna a doua şi a treia: fiecare îşi realizează sarcinile ce i-au revenit;
• În săptămâna a patra: analiza contribuţiilor individuale;
• În săptămâna a cincea: discuţii pentru redactarea proiectului;
• În săptămâna a şasea: analizarea şi corectarea textului. Concluzii despre proiect;
• În săptămâna a şaptea: prezentarea proiectului.
Acest calendar îi ajută pe membrii grupului să observe dacă au urmărit şi dacă au dezvoltat toţi paşii pentru a finaliza lucrarea la timp.
Întâlnirile frecvente ale membrilor permit verificarea lor, dacă toţi membrii echipei lucrează şi dacă respecta termenul. Echipa va funcţiona bine atunci când toţi membrii se implică în elaborarea proiectului. Fiecare trebuie să contribuie cu ceva.
Este esenţial ca toţi cei care participă la aceste discuţii să îşi exprime punctul lor de vedere. Într-un grup trebuie să fii politicos, acceptând şi ideile celorlalţi colegi, dar asta nu înseamnă că ar trebui să renunţi la propriile tale idei, ci înseamnă doar să fii înţelegător, cooperant.
Fiecare membru ar trebui să evite conflictele cu ceilalţi în timp ce se lucrează la proiect pentru a menţine un ambient favorabil.
Ne amintim cu plăcere de echipa noastră din gimnaziu, de la Şcoala Mitocu Dragomirnei. Cînd era vorba de lucrări în grup, locul ideal pentru elaborarea proiectului era la mine acasă, deoarece aveam tot spaţiul necesar liber la dispoziţia noastră. Este foarte important ca locul elaborării proiectului să fie liniştit, calm pentru ca membrii echipei să se concentreze.
Întâlnirile noastre erau aproape zilnice, după ore, deoarece ne plăcea foarte mult să stăm de vorbă unii cu alţii şi să discutăm subiecte importante.
Îmi aduc aminte cât de nerăbdătoare eram să ne întâlnim, să facem experienţe şi să ascultăm ideile celorlalţi.
Echipa noastră nu a avut niciodată un coordonator stabil, discutam şi ne convingeam unii pe alţii până ce toţi eram de comun acord. Echipa noastră a fost mereu aceeaşi din clasa a V-a până într-a VIII-a, au fost şi mici discuţii între noi dar care se aplanau repede. Până şi rezolvarea variantelor de examen naţional tot în grup le făceam, ne placea ambientul ce se forma intre noi. Nici unul din noi nu este la fel de inteligent precum noi toţi împreună! Mult succes în proiectele pe care le veţi realiza! |
Ţetel Ciprian