joi, 26 mai 2011

Prietenul meu copacul

Această activitate ar putea fi de sine stătătoare dar noi am cuprins-o printre celelalte activităţi legate de pădure deoarece şi anul acesta ne-am înscris în programul LeAF (Să învăţăm despre pădure).
Scopul pe care ni l-am propus se referă la identificarea arborilor prin observarea părţilor lor componente.
Ne-am ales o zonă de cercetare, am identificat arborii prin observare, folosindu-ne de atlase botanice, am completat fişe de observaţie şi am realizat desene şi fotografii care să reprezinte dovada activităţii noastre. Interesantă ni s-a parut ideea de a adresa o "scrisoare" copacului pe care fiecare şi l-a ales ca prieten.
Activitatea a fost desfăşurată cu mai multe grupe de copii atât în pădure cât şi în parcul localităţii.
Pentru final li s-a propus elevilor un concurs cu întrebări despre modul de recunoaştere al arborilor din pădure.
Evaluarea s-a facut prin aprecierea activităţii fiecărei echipe: acurateţe, colaborare, disciplină.
Fotografiile din parc au fost realizate de Bardan Petru, Polocoşer Radu şi Roşca Lucian, clasa a VII-a, iar cele din pădure de Ailincăi Sabina, clasa a VIII-a.

vineri, 20 mai 2011

Fluturii ochi de păun














Primăvara aceasta, la mijlocul lunii mai, am avut surpriza să cunoaştem îndeaproape un fluture foarte frumos, uimitor prin coloritul lui şi impresionant prin mărimea lui. Fluturele ochi de păun de noapte numit ştiinţific Saturnia pyri, dacă nu ştiaţi, este cel mai mare fluture din Europa. Se numeşte astfel datorită desenelor de pe aripi în formă de ochi, asemănătoare cu cele ale penelor păunului.
Noi am observat patru exemplare, cel mai mare avea o anvergură a aripilor de 15 cm, iar cel mai mic de 12 cm. La început ni s-au părut identici dar am observat că antenele lor diferă şi am aflat că acesta este un criteriu de deosebire a celor două sexe. Femelele au antenele mai subţiri iar masculii mai late, în formă de pană.

Noi am găsit fluturii în grădini, pe crengile merilor dar aceşti fluturi pot fi întâlniţi şi în pădurile de foioase. Cineva a adus la şcoală un fluture într-un borcan şi deja depusese ouă, pe fundul borcanului erau peste 200 de ouă alb-argintii. I-am privit antenele pentru a verifica, deşi nu mai era cazul - era o femelă.

După ce i-am admirat, am dus fluturii în grădină şi i-am aşezat cu grijă pe ramurile copacilor. Ştim că nu trăiesc prea mult ca adulţi, cam o săptămână. Urmează ca larvele (omizile) să iasă din ouă şi să mănânce multe frunze din copaci, iar după maturizarea lor să-şi producă un cocon în care să se adăpostească şi să-şi continue dezvoltarea. Apoi fiecare se va transforma în fluture primăvara următoare. Acest mod de dezvoltare se numeşte metamorfoză completă şi se întâlneşte la majoritatea insectelor.













Există şi un fluture numit ochi de păun de zi (Inachis io). Este mai mic, măsoară cam 5 cm, este mai viu colorat şi zboară ziua. Anul acesta l-am remarcat încă de la jumătatea lunii aprilie.
Spre deosebire de fluturele ochi de păun de noapte, cel de zi îşi depune ouăle pe frunzele de urzici pe care larvele le mănâncă cu mare plăcere. O altă deosebire între cele două specii este că adulţii fluturelui ochi de păun de noapte nu se hrănesc în scurta lor viaţă (nici nu au trompă) pe când cei de zi se hrănesc cu nectar de la mai multe specii de plante ca narcise, toporaşi, păpădii, etc. Ei depun ouă de două-trei ori pe an, pot fi observaţi până toamna târziu, în octombrie, iar iarna pot hiberna ca adulţi în diferite adăposturi.

Am ataşat câteva fotografii realizate de Bilauca Bogdan din clasa a IX-a, pentru a vă arăta cât de frumoşi sunt aceşti fluturi.

Prisacaru Adriana
,
clasa a VI-a.

marți, 17 mai 2011

Pădurea Mitocului primăvara

Un vânt de primăvară uşor adie
Şi ramurile toate ţi se-nchină
Când intri în pădurea din Mitoc
Şi vezi natura-n haina ei divină.

Brânduşe, toporaşi şi viorele,
Albi ghiocei răsar în calea ta.
Soarele scaldă totul în lumina
Care-ţi înviorează inima.

Păşeşti agale pe poteci întortocheate
Şi ochii tăi cuprind întregul ecosistem.
E linişte... doar apele învolburate
Se varsă înspumate sub vechiul pod de lemn.

Dintr-un tufiş un iepure se-arată,
Mai vezi o veveriţă, un cerb, o căprioară,
Un brotăcel, o mierlă, o bufniţă-mbufnată,
Aceasta este viaţa care te înconjoară.

Te simţi atât de liber în mijlocul naturii
Şi calzi fiori de bucurie fiinţa îţi inundă
Când vezi întinsul nemărginit al pădurii
Ce sufletul dar şi privirea îţi încântă.

Franciuc Otilia, clasa a IX-a



Fotografiile au fost realizate de: Ailincăi Sabina, Corduneanu Andreea, Leşan Ramona, Clim Ioana - clasa a VIII-a.

marți, 10 mai 2011

Concursuri şi rezultate

Concursul Judeţean de chimie “Descoperă şi tu“

Sâmbătă, 2 aprilie 2011 a avut loc la Şcoala “Miron Costin “ din Suceava concursul judeţean de chimie “Descoperă şi tu” .
Concursul s-a desfăşurat pe trei secţiuni :
- postere şi afişe pe teme de chimie
- proiecte ştiinţifice de grup
- comunicări ştiinţifice de chimie aplicată

La concurs au participat şi elevii Bardan Diana şi Franciuc Tiberiu din clasa a VIII-a B de la şcoala noastră, la ultimele două secţiuni.
La secţiunea de proiecte ştiinţifice de grup au obţinut o menţiune cu lucrarea “Lumină şi culoare”, iar la secţiunea comunicări ştiinţifice de chimie aplicată au obţinut premiul I cu lucrarea “Apa - atât de simplă şi totuşi atât de minunată!”
Coordonatorul lucrăriilor - prof. Mioara Liliana Irimia.
Felicitări pentru rezultatele obţinute!

Concursul Judeţean de chimie şi biologie “Apa - miracolul vieţii”

Joi 5 mai s-a desfăşurat la Colegiul “Spiru Haret” din Suceava Concursul Judeţean de chimie şi biologie "Apa-miracolul vieţii" cu ocazia Zilelor Colegiului Naţional de Informatică “Spiru Haret” .
La concurs au participat şi patru elevi de Şcoala Mitocu Dragomirnei cu două lucrări:
Burac Nicoleta şi Ispravnic Felicia-Petronela din clasa a VIII-a C cu lucrarea "Apa- substanţă esenţială pentru viaţă", lucrare cu care au obţinut premiul I, şi Bardan Diana şi Franciuc Tiberiu din clasa a VIII-a B cu lucrarea “Apa” cu care au obţinut o menţiune.
Coordonator al lucrărilor: prof. Irimia Liliana Mioara.
Felicitări pentru rezultatele obţinute!
Concursul Judeţean „Pagina de sănătate”

Vineri 11 martie s-a desfăşurat la Colegiul “Petru Rareş” din Suceava Concursul Judeţean „Pagina de sănătate”. Tema acestui concurs a fost editarea unor pagini proprii în format A4 de către fiecare şcoală, cu exemple de bună practică privind desfăşurarea unor proiecte, parteneriate, campanii implementate la nivelul unităţii şcolare / comunităţii / judeţului şi care promovează valori ale educaţiei pentru sănătate.

La concurs au participat 15 şcoli din judeţ. Echipa Şcolii Mitocu Dragomirnei compusă din elevii: Luţ Cosmin, Cojocariu Ştefan, Franciuc Sergiu, Filip Samuel, Havriştiuc Otilia din clasa a VI-a B şi Daniş Ciprian, Roşca Vasile, Asofronie Emima, Franciuc Camelia, Havriştiuc Dana din clasa a VII-a A au obţinut o menţiune.

Felicitări tuturor pentru rezultatele obţinute!