sâmbătă, 31 octombrie 2009

Concursul Natura2000


Iată că activităţile rangerilor juniori au ajuns la momentul evaluării.
Vineri, 30 octombrie 2009, la Direcţia Silvică Suceava, ne-am reîntâlnit cu toţii, organizatori, profesori, elevi reprezentanţi ai grupurilor de Rangeri Juniori în faţa juriului reprezentat de: Fundaţia Speologicã "Club Speo Bucovina", Asociaţia pentru conservarea speciilor din Cãlimani, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, Direcţia Silvicã Suceava, APM Suceava.


La acest proiect au participat elevi şi profesori din 19 localităţi din judeţul Suceava ce au pe raza lor situri Natura2000: Bosanci, Câmpulung Moldovenesc, Cârlibaba, Ciocăneşti, Crucea, Dorna Arini, Dorna Candrenilor, Fălticeni, Mitocu Dragomirnei,
Moara,Moldova Suliţa, Moldoviţa, Neagra Şarului,Pojorâta, Poiana Stampei,Stulpicani, Ulma,Vatra Moldoviţei, Zamostea.

N-au lipsit emoţiile dar nici bucuria de a constata că fiecare echipă de rangeri juniori a muncit cu multă seriozitate.

Pe parcursul proiectului s-au desfăşurat activităţi interesante culturale şi ştiinţifice, s-au făcut fotografii frumoase, s-a dat dovadă de multă creativitate.

Toate arată dragostea pentru natură şi
dorinţa de a face ceva folositor pentru comunitate.

Toţi am avut de câştigat. Felicitări tuturor!

Reblog this post [with Zemanta]

marți, 8 septembrie 2009

Impresii despre activităţile rangerilor

Alexandru Ailincăi, Colegiul Naţional Ştefan Cel Mare Suceava:
Eu am fost foarte surprins să văd că sunt programe extraşcolare care le stimulează celor mici spiritul de ecologist în aşa o manieră de plăcută ca în cadrul programului ‘’Ranger Junior’’. Toate nelămuririle lor sunt explicate pe îndelete de doamna profesoară, care pe lângă faptul că îi învaţă să respecte natura , îi ajută să o şi cunoască mai în amănunt, prin analizarea diferitelor animale ale pădurii pe care le pot prinde, sau vedea. Aceste activităţi îi determină pe rangerii juniori să respecte natura mai mult decât orice căci ea este casa noastră.
Pe lângă toate acestea doresc să menţionez că blogul Şcolii Mitocu-Dragomirnei este foarte interesant şi merită văzut, fiind un bun exemplu pentru oamenii de toate vârstele.
Diana Bardan, ranger junior:
Aceste activităţi în natură tuturor ni s-au părut foarte interesante şi atractive. Am învăţat şi am văzut lucruri noi, de care nu am fi ştiut dacă nu mergeam în aceste drumeţii, şi bineînţeles fără îndrumarea doamnei profesoare. Dumneaei ne-a explicat detaliat unele lucruri şi ne-a făcut să le înţelegem. Îi mulţumim foarte mult şi ne dorim să desfăşurăm activităţi de rangeri juniori şi anul viitor!
Marius Opriş, ranger junior voluntar:
În calitate de ranger junior consider că toate activităţile pe care le-am desfăşurat au fost foarte interesante. Am aflat lucruri noi, am cunoscut oameni deosebiţi şi consider că rezervaţia noastră este foarte frumoasă şi noi o vom proteja.
Andreea Sabina Ailincăi, ranger junior:
Activităţile desfăşurate în pădure au fost interesante deoarece doamna profesoară ne arăta la fiecare pas câte ceva nou. Am prins chiar şi unele animale observându-le cu mare atenţie, după care le-am dat drumul iarăşi în natură. Eu şi ceilalţi copii am făcut tot posibilul să nu lipsim la aceste activităţi în mijlocul naturii. Am vrea ca şi în anii viitori să avem activităţi la fel de interesante şi atractive ca acestea.
Mihaela Rodinciuc - ranger junior voluntar:
Am participat la toate activităţile rangerilor juniori şi pot spune că au fost foarte variate şi interesante: numeroase observaţii în natură, confecţionarea şi amplasarea de căsuţe pentru păsărele, concursuri, acţiuni de igienizare în rezervaţie, realizarea unui panou informativ despre rezervaţie. Am avut o vacanţă foarte frumoasă şi suntem mândri de ceea ce am realizat.
Ciprian Ieşan - ranger junior:
Rangerii juniori s-au implicat mult în acţiuni de studiere, popularizare şi protejare a Rezervaţiei Făgetum Dragomirna. Iubim natura şi consider că trebuie să o cunoaştem şi să o ocrotim.
Andrei Turcu - ranger junior:
Mi-am dorit să fiu ranger junior şi să particip la activităţi alături de colegii mei. Am învăţat multe lucruri despre rezervaţia noastră. Au fost adevărate lecţii de ecologie desfăşurate în natură.
Ionela Rău - ranger junior voluntar:
Care dintre activităţile noastre mi-a plăcut mai mult? N-aş putea spune. Toate au fost frumoase. Acum, la sfărşitul vacanţei, simt că acestea îmi vor lipsi. Aştept cu nerăbdare să le reluăm.
Ramona Leşan - ranger junior:
În pădure am văzut de fiecare dată lucruri noi, plante sau animale. Şi nu era o pădure obişnuită ci o rezervaţie. De la intrare simţeai că păşeşti într-o lume specială. Domnul pădurar Costică Bidău ne-a dat multe explicaţii în legătură cu vieţuitoarele pădurii şi ne-a promis că vom colabora în continuare.
Iulia Rodinciuc -ranger junior:
M-am bucurat să particip la activităţile rangerilor juniori pentru că am învăţat să ne orientăm în natură, să recunoaştem diferite specii de plante şi animale, am descoperit peisaje încântătoare. Mulţi locuitori ai comunei ne-au ajutat şi ne-au încurajat în activităţile noastre pentru că ei ştiu că ceea ce facem noi este important pentru toţi.
Ana Dima:
Blogul este foarte bine amenajat...toate pozele sunt foarte interesante, artistice. Se vede că se munceşte foarte mult pentru a demonstra ceea ce doriti, se observă foarte bine asta.

vineri, 7 august 2009

Animale din pădure

Dimineaţa devreme trecem pe lângă mănăstirea Dragomirna în drum spre rezervaţie.
Fiecare excursie în pădure este plină de surprize.
Descoperim mereu lucruri noi.

Alexandru, Sabina, Diana, Mihaela, Ramona, Andreea, Ionela, Andrei însoţiţi de profesorul îndrumător.

Am învăţat să ne orientăm în pădure, am învăţat să recunoaştem plantele din pădure.
Animalele pădurii se lasă desoperite mai greu. Faţă în faţă ne-am întâlnit doar cu câteva mai mici:

fluturi, libelule, gândaci, păianjeni,

melci,broscuţe în diferite stadii de dezvoltare,
şopârle, şarpele de casă,
şarpele de sticlă (Anguis fragilis),


pârşi, chiţcani, şoareci de pădure, un iepure. Am văzut urme de căprioare şi de mistreţi. Dintre păsări multe ne-au impresionat prin cântecul lor, mai ales cinteza. Dar e greu să observi păsările în coroanele înalte şi dese ale arborilor. Uliul păsărelelor plana deasupra pădurii, ciocănitoarea îşi anunţa prezenţa prin sunete specifice,

frumoase pene de gaiţă zăceau risipite pe jos, un măcăleandru ne privea curios de pe un trunchi de copac, ţicleanul se repezea încoace şi încolo, doi sfrânciogi puneau ceva la cale dar cu ochii erau pe noi si nu ne lăsau să ne apropiem prea mult.
Barza neagră (Ciconia nigra) este una din păsările rezervaţiei noastre.
Mult mai puţin cunoscută decât ruda ei apropiată - barza alba, este o pasăre puţin mai mică (105 cm). Are ciocul şi picioarele roşii, iar penajul în mare parte negru, cu excepţia abdomenului alb. Este o pasăre ce trăieşte în pădurile de foioase sau amestec, din zonele de deal si depresiuni, unde există habitate umede de unde se hrăneşte. Cuibul îl construieşte în păduri, pe arbori de dimensiuni mari. Ca şi barza albă, este migratoare, dar se grupează de obicei în stoluri mai mici. Fiind rară şi periclitată în Europa, necesită protecţie strictă.

Alexandru ne conduce prin pădure spre cuibul berzei negre.

Puii deja învăţaseră să zboare şi cuibul era gol.

Cuibul berzelor negre este fotografiat cu emoţie de Andreea.

Noi am putut să admirăm cuibul privindu-l de jos.

Aşa ne vedea Andreea de sus.

joi, 30 iulie 2009

Fagetum Dragomirna

Intrarea în rezervaţie.

Domnul Bidău Costică, reprezentantul Direcţiei Silvice Suceava este alături de noi în permanenţă pentru a ne îndruma şi a ne îmbogăţi cunoştinţele.

La primele ore ale dimineţii rangerii juniori desoperă tainele pădurii.



Ajutaţi de părinţi, rangerii juniori au confecţionat căsuţe pentru păsărele pe care apoi le-au fixat la înălţime în copacii din pădure.



Natura îşi dezvăluie frumuseţea doar celor pasionaţi.





Cât de mari sunt copacii...

luni, 27 iulie 2009

Activităţile rangerilor juniori



Chiar de la prima vizită în Rezervaţia Făgetum Dragomirna echipa de rangeri juniori a fost însoţită de domnul primar Dănuţ Solcan care ne-a vorbit despre valorile naturale şi culturale ale comunei Mitocu Dragomirnei şi, de asemenea, ne-a încurajat să-i solicităm ajutorul oricând avem nevoie.
În activităţile noastre am observat cu interes numeroase plante şi animale din pădure.
Ne-a surprins un animal simpatic din pădurile de foioase ce trăieşte în tufişuri şi pe crengile copacilor – pârşul de alun (Muscardinus avellanarius). Îşi construieşte un cuib sferic din iarbă şi frunze cam de 10-15 cm diametru. Este rudă cu veveriţa şi îi plac mai ales alunele. Iarna hibernează.
Am găsit mai mulţi pârşi. Locul lor preferat era în preajma cireşilor sălbatici unde aveau adunate rezerve de hrană sub forma unor grămezi de sâmburi.
După ce i-am privit le-am admirat agilitatea de căţărători. De la baza copacilor în câteva secunde ajungeau pe crengile cele mai înalte.
Pentru a evalua nivelul cunoştinţelor dobandite în activităţile rangerilor, am organizat concursul „Ce ştim despre pădure”.

Rangerii juniori, ajutaţi de părinţi, au confecţionat căsuţe pentru păsărele. Apoi căsuţele pentru păsărele au fost amplasate în copacii din pădure.