sâmbătă, 23 iulie 2011

Sturzul

Sturzul de iarnă (Turdus pilaris) numit şi cocoşar sau sturz de munte este o pasăre din familia mierlelor (Turdidae) ce cuprinde păsări frumos cântătoare. Genul Turdus cuprinde peste 60 de specii, dintre care în România trăiesc 4 specii de sturzi (sturzul de iarnă, sturzul cântător, sturzul de vii, sturzul de vâsc) şi două specii de mierle (mierla neagră şi mierla gulerată).
De cum se topeşte zăpada, pe la sfârşitul lunii martie, printre crengile golaşe ale copacilor, ne atrag atenţia prin cântecul lor prea puţin melodios (ascultă aici) aceste păsări venite din alte locuri unde şi-au petrecut iarna. După câteva zile de acomodare, îi vezi mereu în ierburile uscate de sub copaci. Caută hrană dar si materiale pentru cuiburi. Primele cuiburi nu întârzie sa apară. Nu le folosesc pe cele din anii trecuţi. Cu migală, folosind mii de fire de iarbă şi lut ca adeziv, cuibul este construit şi poate fi văzut cu destulă uşurinţă de jos.
Sturzii trăiesc în grupuri. Anul acesta, în parcul de lângă şcoală am observat 12 cuiburi de sturzi. Cuiburile au fost construite pe rând, astfel că înainte de jumătatea lunii mai unii pui învatau să zboare iar în alte cuiburi încă se cloceau ouăle.
Cuiburile au fost construite în diferite specii de arbori, cele mai multe în tei, dar şi în mesteceni, carpeni, molizi, pini, plopi la înălţimi variind între 3,5 m şi 11,45 m. Ouăle depuse sunt albăstrui stropite cu pete maronii, cam 5 la număr. Unul din ouă are culoarea albastru ceva mai intens decât celelalte. Am măsurat un cuib (în interior 10 cm iar din exterior 16 cm) şi ouăle (2,5 cm).

Puii la început sunt roz, golaşi, acoperiţi slab cu un puf albicios. Apoi după o săptămână deja au pene iar după încă o săptămână pot zbura.
Părinţii lor pot fi văzuţi adesea în apropiere, încălzind puii în cuib sau aducându-le hrana. Mereu sunt în preajmă, atenţi pentru a nu permite nimănui să se apropie. Păsările adulte fac mult zgomot (scot ţipete) când se apropie cineva de cuib. De asemenea vor efectua zboruri de intimidare, dând impresia de atac.
În pădure, la Mitocaş şi la Dragomirna, dintre păsările înrudite cu sturzul de iarnă, am observat sturzul cântător (Turdus philomelos) şi mierla neagră (Turdus merula).
Mulţi dintre elevii şcolii de la Mitocu Dragomirnei participă la activităţi de cercetare a păsărilor, astfel că ei pot să recunoască păsările după cântec şi după aspect, dar şi cuiburile după materialele şi felul cum sunt construite.
Participanţii cei mai activi au fost: Reziuc Petrică, Franciuc Claudiu, Franciuc Abel, Bardan Petrică, Bardan Gheorghiţă, Franciuc Valentin, Bilauca Ovidiu, Franciuc Corneliu iar dintre fete Rodinciuc Cătălina şi Havriştiuc Camelia.

Despre celelalte specii de păsări studiate vom mai scrie în curând.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu