miercuri, 30 iunie 2010

UNIVERSUL EINSTEIN

Concursul Naţional de Fizică „Universul Einstein” şi-a desfăşurat între 11-13 iunie la Bistriţa cea de a VI-a ediţie. Concursul s-a desfăşurat pe trei secţiuni şi anume Gimnaziu, Palate şi Cluburi ale copiilor şi Licee. La secţiunea licee există şi trei subsecţiuni şi anume fizică teoretică, fizică aplicată şi interdisciplinaritate.

Şi anul trecut au participat elevi de la şcoala noastră, Ieşan Victor cu lucrarea „Albert Einstein şi teoria relativităţii”
şi Borza Beniamin cu lucrarea „Plasma şi aplicaţiile ei” care a luat Premiul special al Palatului Copiilor din Bistriţa.

Anul acesta în concurs au fost înscrise 115 lucrări ale elevilor, din 30 de judeţe. Din aceste lucrări au fost selectate pentru faza finală 58 de lucrări din care două sunt ale elevilor BARDAN DIANA şi FRANCIUC TIBERIU din clasa a VII-a B de la şcoala noastră.

Vineri dimineaţa, cu un autocar care face curse Botoşani-Cluj, am pornit plini de emoţii spre Bistriţa. Drumul până acolo este foarte frumos şi cu peisaje superbe.
Aproape de pasul Tihuţa vedem de pe geamul autocarului o centrală eoliană.

După o călătorie de 5 ore, în care am făcut scurte pauze în oraşele Gura-Humorului, Câmpulung şi Vatra-Dornei, ajungem la Bistriţa. Suntem cazaţi la internatul Liceului Sportiv, câte 6 în camere, prilej de a ne cunoaşte mai bine şi de a socializa cu alţi tineri de vârsta noastră.

Nu avem prea mult timp la dispoziţie să ne tragem sufletul pentru că la ora 16 intrăm în concurs. Ne îmbrăcăm pentru concurs şi pornim spre sala unde se desfăşoară pentru a ne descărca materialele în calculator şi pentru a ne pregăti de luptă. Aflăm aici că, în afară de noi, mai este o singură echipă din mediul rural şi emoţiile ne cresc, ne gândim dacă vom face faţă cu bine.


Preşedintele juriului, prof. univ. Dr. Mihai Todica de la Facultatea de fizică a Universităţii „Babeş Bolyai” are cuvântul de deschidere a concursului.

Aflăm că suntem echipa cu numărul 4 care intră în concurs. Emoţiile sunt la maxim. Prima noastră lucrare este „Lumină şi culoare”

Ni se pun întrebări de către membrii juriului şi încercăm să ne învingem emoţiile pentru a răspunde cât mai bine la ele. Nu avem timp să ne tragem sufletul că intrăm în concurs şi cu lucrarea a 2-a - „Proprietăţile fizice ale apei şi aplicaţiile lor practice”

Gata, am scăpat de emoţii până la premiere.

Sâmbătă avem o excursie în program. Luăm micul dejun şi plecăm spre pasul Tihuţa. Primul obiectiv vizitat este „Castelul Dracula”.

Ne împrietenim în special cu elevii din Ocna-Mureş, jud. Alba şi facem poze alături ei, de doamna lor profesoară şi de domnul profesor Vasile Selejan, organizatorul excursiei.

Următorul obiectiv vizitat este Mănăstirea „Piatra Fântânele”, loc de reculegere şi readucere aminte. Urcăm cu greu, pe o căldură insuportabilă spre mănăstire.

Ultimul obiectiv din excursia noastră este Muzeul „Casa Săsească” care conţine obiecte vechi aparţinând saşilor care au locuit în vechime pe aceste meleaguri, dar şi obiecte aparţinând românilor din localităţile limitrofe comunei Livezile.

Drumul spre Bistriţa e plăcut, dar suntem obosiţi şi flămânzi. Ajunşi la cămin ne spălăm, luăm masa şi ne odihnim un pic.

După masă ieşim în oraş unde aflăm că se desfăşoară „Festivalul Interetnic” şi asistăm şi noi cu plăcere la Festival. Ne plac în mod deosebit reprezentanţii grecilor care dansează cu tot sufletul şi antrenează şi o parte a publicului la dans.

Întâlnim şi concurenţi din judeţul nostru, mai exact din Siret, reprezentanţii ucrainenilor cu care socializăm şi apoi îi aplaudăm după frumoasa lor evoluţie.

Duminică ne plimbăm puţin prin oraş şi vizităm târgul de produse meşteşugăreşti împreună cu prietenii noştrii din Ocna-Mureş.

Plimbarea s-a terminat. Ne întoarcem să ne pregătim pentru festivitatea de premiere. Domnul profesor Nicoară Dorel de la Palatul Copiilor Bistriţa, organizatorul acestui concurs dă startul la premii.

Pe masă sunt o grămadă de cupe şi ne gândim cu emoţie dacă una din ele nu va fi şi a noastră.

Primii premiaţi sunt prietenii noştri din Ocna-Mureş care iau menţiune. Apoi urmăm noi – tot menţiune - bucuroşi, dar un pic dezamăginiţi, speram la mai mult. Premierea la gimnaziu se apropie de sfârşit, premiul trei - elevii din Baia-Mare şi... bucurie fără margini premiul doi pentru cea de-a doua lucrare a noastră, BARDAN DIANA şi FRANCIUC TIBERIU de la Şcoala MITOCU DRAGOMIRNEI Suceava - se aude la microfonul sălii. Am reuşit! O cupă este a noastră.

La revedere Bistriţa! Sperăm să revenim la anul cu o lucrare şi mai bună care să ia premiul I sau, cine ştie, chiar marele premiu care în acest an nu s-a acordat.

Prof. Liliana-Mioara Irimia

Un comentariu:

  1. Felicitări doamnei profesoare Mioara Irimia şi elevilor noştri care au participat la acest concurs naţional obtinând rezultate frumoase şi contribuind astfel la sporirea prestigiului şcolii din Mitocu Dragomirnei!

    RăspundețiȘtergere